Lijsttrekker interview Floor Verstegen: “Laat ondernemers ondernemen.”

De VVD wil dat ondernemers kunnen ondernemen. En op het gemeentehuis moeten de vergunningprocedures veel sneller doorlopen kunnen worden.

© Chris Biesheuvel

VVD-lijsttrekker Floor Verstegen is een nieuw gezicht in de West Betuwse politiek. Hij heeft de lokale politiek vanuit de VVD altijd gevolgd en brengt een schat aan bestuurlijke ervaring mee. Verstegen: “ik zit in de Raad van Commissarissen van Fruitmasters. Die houdt toezicht op de directie en beoordeelt de koers die Fruitmasters inzet. Ik heb dat 12 jaar gedaan en stop er in april mee. Een mooi moment om in te stappen in de gemeenteraad. Ik wil me inzetten voor de gemeenschap. Dat vind ik belangrijk.”

Fruitbedrijf
Het is niet zo dat hij ‘tijd zat’ heeft. Samen met zijn broer en twee zoons bestiert hij een groot fruitbedrijf van 85 hectare. In appels en peren. Hij praat er enthousiast over: “daar vindt een enorme ontwikkeling plaats. Met behulp van GPS heb ik bijvoorbeeld een driftreductie van 99 procent bereikt.” En op de vraag wat driftreductie is: “je zorgt er voor dat spuitmiddelen precies op de goede plek neerkomen. Dat is beter voor het milieu en het bespaart enorm aan kosten. Je spuit het niet meer gewoon een beetje de lucht in.”

Vergunningen en bouwen
Zijn er onderwerpen in de lokale politiek die hem nauw aan het hart liggen? Allereerst de fruitteelt: “West Betuwe is een grote fruitteeltgemeente en er is niemand in de raad die dat belang vertegenwoordigt.” Maar er is meer.
Verstegen vindt dat de gemeente veel te lang doet over een aanvraag voor vergunning. “Er is bij de gemeente veel kennis aanwezig over de bedrijven. Maar toch: als je een schuur wilt bijbouwen, is de gemeente al gauw 2 tot 3 jaar bezig om de vergunning te regelen. En uiteindelijk wordt de schuur toch gebouwd. Waarom moet dat zo lang duren; dat moet toch eenvoudiger en sneller kunnen? Dat het zo lang duurt, is niet goed voor een bedrijf. Het vreet energie voor een ondernemer. Die bungelt dan. Als je pech hebt, verandert het beleid terwijl je in de procedure zit. De bouwvergunningen lijken wel computers: vandaag koop je hem, morgen is hij oud.” Het is een groot probleem waar volgens hem niet alleen ondernemers, maar ook andere inwoners die iets willen, tegenaan lopen.

Woningbouw in de dorpen
Ook de woningbouw baart hem zorgen: “ik vind het verschrikkelijk dat de jeugd uit de dorpen wegloopt, omdat er geen plaats is voor jonge mensen. In Opijnen praat je al gauw over 10 vertrekkers per jaar. Als ze hier zouden willen blijven wonen, dan is er op dit moment geen mogelijkheid. Dat vind ik zo jammer. Onze wethouder Sietske Klein is op dat vlak nu goed bezig. In verschillende dorpen, zoals Est en Rumpt, zie je nu kleine woningbouwprojecten op gang komen. Dat is een goed begin. Maar je hebt wel weer met diezelfde procedures te maken.”

Seizoensarbeid
Hij vindt dat de huisvesting voor seizoenarbeiders in de gemeente nu eens goed moet worden geregeld. “Er is wel maatwerk nodig. Zeker als je praat over de agrarische sector. Alle bedrijven zijn verschillend. Het ene fruitbedrijf is 85 hectare, het andere misschien 20. Bij appels en peren gaat het om het plukseizoen, dat is een week of zes, zeven. Maar een chrysantenkweker heeft het hele jaar door arbeidskrachten nodig; en dan weer veel meer dan een paprikaman. En dan heb je nog de oogst; als die 10 procent hoger uitvalt heb je al veel meer mensen nodig.

Kortom: er is maatwerk per bedrijf nodig. Laat de agrariërs daarin vrij. Het moet per bedrijf netjes geregeld worden met een vergunning. De gemeente moet wel voorkomen dat er misstanden ontstaan. Zorg ervoor dat niet de ene agrariër voor een dubbeltje bouwt en de ander voor 10 euro. Er moet een fatsoenlijke huisvesting zijn, met voldoende ruimte om te slapen, leven en koken. Met genoeg Wc’s en douches.
De grote bedrijven, Blokker, Albert Heijn, Fruitmasters hebben een andere oplossing nodig. Die hebben zo 200 tot 300 seizoenarbeiders in dienst. Die wonen nu overal verspreid in de gemeente of in de omgeving. En reizen heen en weer. Dat is een andere vraag. Dat gaat om continu grote aantallen. Ik heb de presentaties van de projecten in de raad gezien. Dat ziet er goed uit. Het is mooi en top verzorgd.


Link naar het artikel:

https://koetjong.nl/lijsttrekker-interview-floor-verstegen-laat-ondernemers-ondernemen/