Op pad met de VVD: Lokale oplossingen voor Europese uitdagingen

In een tijd van snel veranderende Europese landschappen en uitdagingen, onderneemt Jeannette Baljeu van de VVD een reis door Rivierenland om duurzame initiatieven en lokale oplossingen te verkennen. Het doel? Regionale bijdragen leveren aan een sterker en veerkrachtiger Europa.

Tijdens het werkbezoek aan Metaglas te Tiel en Bouwboeren.nl is de hoogwaardige technologische kennis en expertise aan bod gekomen aanwezig in onze regio. Metaglas, producent van maatwerk ramen en glasdeuren, bracht de initiatieven voor zelfvoorziening qua energie naar voren. Bij bouwboeren.nl zijn de nieuwe technieken en machines besproken om op milieuvriendelijke wijze bouwmaterialen te produceren op basis van gewassen als olifantsgras en hennep.


Bij metaglas kwam de prangende kwesties naar voren waar bedrijven in de regio mee worstelen, namelijk netcongestie. Bedrijfsterreinen raken overbelast, waardoor groei en ontwikkeling worden belemmerd. Maar er wordt gewerkt aan oplossingen. Lokale inspanningen om deze complexe uitdaging aan te pakken, tonen de vastberadenheid van Rivierenland om vooruit te gaan. Baljeu zet zich in voor stimulering in plaats van regulering en het verminderen van onnodige administratieve lasten. Ze belicht de uitdagingen zoals de Csrd-rapportage en de barrières in de bouwsector in België en Duitsland, waarbij gelijke voorwaarden en een eerlijk speelveld centraal staan. Daarnaast is er aandacht voor de groeiende voorsprong van Azië op het gebied van infrastructuur en duurzaamheid, en hoe Europa deze uitdaging aanpakt. Gelijke voorwaarden en een efficiënte keuring van bouwmaterialen zijn cruciaal om innovatie te stimuleren en Europa concurrerend te houden. Naast het aanpakken van infrastructurele problemen, wordt ook gekeken naar nieuwe inkomstenbronnen voor agrariërs. Bouwboeren.nl biedt alternatieven voor traditionele landbouwmethoden, waardoor de regio veerkrachtiger wordt en diversificatie wordt gestimuleerd.


Terwijl Jeannette Baljeu de Europese toekomst verkent, blijft ze gefocust op het bevorderen van duurzame groei, het wegnemen van barrières en het versterken van de positie van Nederland en Rivierenland in het Europese speelveld. Met een oog voor regionale behoeften en een visie op een veerkrachtig Europa, bouwt Rivierenland actief mee aan de toekomst van ons continent. Jeannette heeft als wethouder en gedeputeerde in Zuid-Holland veel lokale ervaring. Met input uit onze regio wil ze voor ondernemers aan de slag in Europa. Ze staat op #3 op de VVD lijst voor de Europese verkiezing.